Sajtóközlemény

2019.01.21.

A GÉPEK KÖZÖTTI KOMMUNIKÁCIÓ BIZTONSÁGÁT MEGVALÓSÍTÓ TECHNOLÓGIA KIFEJLESZTÉSE

Kedvezményezett neve:

Balasys IT Kft.

Támogatás összege:

344 090 398 Ft

Konzorciumi támogatás összege:

484 321 278 Ft

Támogatás mértéke:

63,43%

Tervezett befejezés dátuma:

2020. 12. 31

Projekt azonosító szám:

2018-1.1.2. KFI

A BalaSys IT Kft. a CARINEX Kft-vel közösen 484,3 millió forintot meghaladó vissza nem térítendő támogatást nyert el a „Kis-, közép- és nagyvállalatok KFI tevékenységének támogatása” című pályázati kiíráson. A 763,5 millió forint összköltségvetésű beruházás során a gépek közötti kommunikáció biztonságát megvalósító technológia kifejlesztése valósul meg.

A Machine-to-Machine (M2M) technológia olyan adatáramlást jelent, mely emberi közreműködés nélkül gépek között zajlik. A fő célja, hogy egy adott szervezet vagy folyamat működési hatékonyságát javítsa, új üzleti lehetőségeket aknázzon ki és értéknövelt szolgáltatásokat hozzon létre. Az M2M alkalmazások időmegtakarítást és kockázatcsökkentést eredményeznek, ugyanakkor jelentősen képesek csökkenteni az energiafelhasználást és a környezetszennyezést.

Mára gyakorlatilag az összes iparágban rohamosan terjed ennek a technológiának a felhasználása, legyen szó az üzleti szféráról, az iparról, elektronikus kereskedelemről, egészségügyről, közszolgáltatásokról, telekommunikációról vagy a kormányzati rendszerekről, ahol lokálisan és globálisan egyaránt használhatóak. Erre a technológiára épül mind az Internet of Things, mind az Ipar 4.0 trend, de ide tartozik a felhőszolgáltatások és a különböző alkalmazások kommunikációja is.

A gépi kommunikáció egyik legfontosabb pillérét a technológia irányából megközelítve az API-k jelentik. Az API (Application Programming Interface) egy szoftver interfész, ami lehetővé teszi a programok és alkalmazások közötti háttér (backend) kommunikáció megvalósítását. Ez teszi lehetővé az egyes programok vagy alkalmazások integrálását egymással és az informatikai rendszerrel.

Elősegítik az üzletmenet és a vállalat hatékonyságát, agilitást biztosítanak a technológiai változásokhoz és segítenek a termékek, szolgáltatások felügyeletében, ellenőrzésében. Az API-k minden túlzás nélkül állítható, hogy a szoftverek jövőjét jelentik. Így jelentőségüket nem lehet túlbecsülni, hiszen a vállalatok versenyképességét biztosító integrációs képesség múlik rajta.Az API-k és ezeken keresztül a gépi kommunikáció biztonságának a megteremtése nem véletlen nélkülözhetetlen és rendkívül sürgető feladat.

Egyrészt azért mert a véletlen incidensek komoly anyagi kárt, közszolgáltatások kimaradást okozhatják, másrészt pedig azért, mert fontosságukból eredően hamarosan a kiberbűnözés elsődleges célpontjává válnak.

Az M2M kommunikáció és az API-k biztonságát szeretné a Balasys IT Kft. új fejlesztése révén biztosítani és olyan univerzális megoldást létrehozni, amely a különböző iparágakban egyaránt alkalmazható és képes a problémakör által generált kockázatokat csökkenteni.

A projekt során megvalósított fejlesztés egy API Gateway megoldás, egy biztonsági átjáró, amely lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy teljes körűen menedzseljék az API integrációjukat. A megoldás egy transzparens proxy technológiára épül, amely segítségével lehetőség nyílik az összes API-kérés validálására és átfogó tartalomelemzésre még a titkosított csatornák esetében is.

A megoldás lehetővé teszi a finomhangolható, az egyes szolgáltatásoknak akár API hívásonként történő engedélyezését, valamint széleskörű lehetőséget biztosít testreszabható, dinamikus biztonsági szabályok alkotására. Ez a rugalmasság pedig a magas fokú biztonság garantálása mellett elősegíti az üzletmenet támogatását is.